Blog Roelof Steenhuis - Het gesprek moet op de werkvloer worden gevoerd

Nov 17, 2016 door Jeroen Bolk

"Tijdens een tweedaags congres met Daniel Kim werden twee vragen gesteld: wat moet er veranderen in het onderwijs, en hoe moet het onderwijs eruit zien in de toekomst? De vervolgvraag was: welke van deze twee vragen geeft de meeste energie? Dat bleek overduidelijk de tweede. De sfeer aan de tafel werd positiever en vrolijker bij de tweede vraag. Weten waar je naar toe wilt werken geeft energie en creƫert ruimte; klagen kost energie en geeft stress. Een interessante conclusie in de week tegen werkstress.

Deze week is een onderzoek naar regeldruk openbaar gemaakt door de landelijke werkgroep regeldrukagenda PO. Het blijkt dat mensen in het onderwijs geen moeite hebben met regels, als nut en noodzaak worden gezien. Ten tweede blijkt vaak dat men het gevoel heeft dat iets moet, terwijl dit feitelijk niet zo is. De staatssecretaris heeft een vliegend team in het leven geroepen, die een aantal scholen gaat begeleiden in het omgaan met regeldruk. Een interessante pilot waarvan de conclusies hopelijk ook naar buiten komen. Want het gesprek moet op de werkvloer worden gevoerd. De oplossing komt niet van bovenaf of van een taskforce, maar van binnenuit. Door te werken aan stressvrij onderwijs ontstaat ruimte, tijd en energie."

(Roelof Steenhuis is niet alleen masterstudent onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht, maar ook adjunct directeur/locatieleider van een basisschool in Naarden.)